Servikal dar kanal ameliyatında kemik basıların yeterli miktarda kaldırılabilmesi için arkadan, önden veya her iki taraftan yapılan müdahalelere gerek olabilir.

Servikal dar kanal ameliyatında kemik basıların yeterli miktarda kaldırılabilmesi için arkadan, önden veya her iki taraftan yapılan müdahalelere gerek olabilir.

Servikal Dar Kanal Tedavisi

  1. Servikal Dar Kanalın Ameliyatsız Tedavisi Nasıldır?

    Servikal radikülopatisi­ olan hastaların çoğu ilk başta cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi edilirler.

    • Birinci sıra tedavi yöntemi aktivite değişimidir. Aktivite değişiklikleri arasında bilgisayarınızın yüksekliğinin ya da iş yerindeki sandalyenizin yüksekliğini değiştirmek gibi basit önlemler bulunur. Doktorunuz, ağrılı bölgeye buz ya da sıcak uygulamanızı önerebilir.
    • İstirahat önerilebilir fakat uzun süreli yatak istirahati genellikle kondisyon kaybına neden olabileceği için tavsiye edilmez.
    • Reçetesiz alınan ağrı kesiciler de önerebilir. Ancak, her ilacın aşırı kullanıldığı takdirde bir yan etkisinin olabileceği akılda tutulmalıdır.
    • Bu tedbirler ile ağrısı geçmeyen hastalarda, anti-inflamatuar ilaçlar, kas gevşeticileri ya da narkotik ağrı kesiciler gibi daha kuvvetli ve reçete ile alınan ilaçlar kısa bir süre için gerekebilir.
    • Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Doğru ergonomi konusunda bilgi verilecek, ayrıca germe ve esneklik için hafif bir program başlanacaktır. Ağrı azaldıkça hafif güçlendirme egzersizleri başlanır. Fizik tedavi ile kondisyonu artırmanın önemli bir faydası, ağrı ve kuvvet kaybı olan hastalarda sık olarak görülen omuz, dirsek, ya da boyun ve kolların diğer bölgelerindeki ikincil sertliklerin gelişimini engellemesidir.
    • Enjeksiyon tedavisi­ de gerek olursa tedaviye eklenebilir. Bunlardan en sık yapılanı epidural steroid injeksiyonlarıdır. Bunlar, boyun bölgenizde tahriş olan sinirin etrafına yapılan kortizon injeksiyonlarıdır. Enjeksiyonun amacı, sinirin sıkışmasına bağlı olan tahrişi azaltmak ve ağrıyı dindirmektir.

    ­

    Boyunda darlığı hafif olup omuriliği belirgin olarak etkilenmemiş hastalarda, cerrahi dışı tedavi dikkatli bir şekilde yapıldığı takdirde uygun bir seçenek olabilir.

    Bu tedavi genellikle, hastaların durumları hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmeleri ile başlar. Hastalar, omurga içindeki kanalların daralmasının gelecekte bir gün omurilik problemine (miyelopati) yatkınlık oluşturacağını anlamalıdır. Hastalar, omuriliklerini riske sokacak durum ya da yaralanmalardan kaçınma konusunda dikkatli olmalıdırlar.

    Yumuşak bir boyunluk içinde kısa süreli bir immobilizasyon bazı hastalarda faydalı olabilir.

    Fizyoterapistler, düşmeleri engelleyebilecek doğru yürüme mekaniği ve baston ya da walker kullanımı gibi uygulamalar konusunda bilgilendirme yapabilirler. Mesleki terapistler de, banyo yapma, giyinme, kavanoz açma veya anahtar kullanma gibi günlük yaşam aktiviteleri konusunda önerilerde bulunabilirler.

    Omurilik boşluğunda daralma olan hastalarda ilerleyici miyelopati gelişimi tetikleyen sebepler arasında yaşla beraber meydana gelen kireçlenmeler, zaten sıkışmış olan omuriliğin düşme veya trafik kazası ile yaralanması ve spinal instabilite yer alır. Servikal miyelopati şikayetleri belirgin ya da ilerleyici ise, omurga cerrahı tarafından incelenmeniz gerekir.

    Servikal Stenoz, Miyelopati ve Radikülopati için Cerrahi Tedavi Nasıldır?

    Cerrahi dışı tedbirlerin başarısız olduğu hastalarda, cerrahi tedavi uygun bir seçenektir.

    Omurga cerrahınız boynun ön tarafından (anterior), arka tarafından (posterior), ya da her ikisinden yapılacak bir ameliyatı önerebilir. Hangi tip ameliyatın yapılacağına omurilik ya da sinir köklerinin hangi noktalarda sıkıştığına boyun omurganızın dizilimi ve genel tıbbi durumunuza bakılarak karar verilir.

    Ameliyat boynunuzun ön tarafından (anterior) yapılacak ise, boynun ön tarafından küçük bir yatay kesi yapılır. Dokular nazik bir şekilde kenarlara alınır ve boyun omurlarına kolayca ulaşılır. Sinir köküne baskı yapan dokular çıkarılır. Disklerin veya omur gövdelerinin çıkarılması gerekebilir. Kemik greftler veya kafesler ile kaynama ve metalik plak-vidalar ile sabitleme sağlanır. Yapılan ameliyata göre, ameliyat sonrasında kısa bir süre ile boyunluk takmanız gerekebilir.

    Boynun arkasında (posterior) ameliyat yapıldığında ameliyat kesisi orta hattan yapılır. Farklı yöntemlerle basılar kaldırılabilir.

    • Sinir üzerine baskı yapan kemik çıkıntılar yüksek devirli bir freze ile alınabilir. Küçük disk parçacıkları bu delikten çıkarılabilir.
    • Veya omuriliğin tamamının serbestlendiği dekompresyon ameliyatları yapılabilir. Dekompresyon laminektomi ve laminoplasti şeklinde yapılabilir. Her iki ameliyatta da, omurların arka kısımları çıkarılarak omurilik üzerindeki bası gevşetilir. Laminektomide omurganın arka kısmı tamamen çıkarılır. Laminoplastide, omurun arka kısmı üzerinde bir menteşe oluşturulur ve omuriliğe yer açılması için lamina bu menteşe üzerinden kaldırılır.
    • Bu ameliyatlara ek olarak boyun bölgesindeki omurga kolonunun stabilizasyonu için metalik vida ve rodlar kullanılabilir.