Boyun fıtığının ameliyatsız tedavisinde kök blokları ve epidural steroid enjeksiyonları uygulanabilir.

Boyun fıtığının ameliyatsız tedavisinde kök blokları ve epidural steroid enjeksiyonları uygulanabilir.

Boyun Fıtığında Ameliyatsız Tedavi

  1. Pek çok hasta cerrahi olmayan (medikal) tedavi veya konservatif tedavi ile iyiye gidecektir.

    Cerrahi olmayan tedavinin amaçları, sinirin herniye olan diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir. Bu amaçlara birçok tedavi yöntemini birleştiren organize bir tedavi programı ile disk hernisi hastalarının çoğunda iyileşme sağlanabilir. Doktorunuza tedavi süresince işe devam edip edemeyeceğinizi sorarak bilgi alın.

    Önerilebilecek ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır:

    • Kısa süreli istirahat: Servikal disk hernisine bağlı ağrının başlamasından sonra kısa (1-2 günlük) dinlenme faydalı olabilir. Bu kısa istirahat sonrasında yeniden harekete başlanması, eklem sertliği ve kas güçsüzlüğünün önlenmesi açısından önemlidir
    • Kısa süreli boyunluk
    • Ağrı kontrolü için ağrı kesiciler: Analjezikler.
    • Sinir tahrişini azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar
    • Ve bazı durumlarda tedaviye eklenebilen kas gevşeticiler ilaç tedavisinin esasını oluşturur.

    ­

    Çoğu durumda ağrı aspirin veya asetaminofen gibi yaygın olarak kullanılan (reçetesiz satılabilen) ağrı kesicilere cevap verir. Eğer şiddetli ve sebat eden ağrınız varsa doktorunuz kısa bir süre için narkotik analjezikler de reçete edebilir. Yan etkiler arasında bulantı, kabızlık, sersemlik ve dengesizlik olabilir, ayrıca kullanımı bağımlılık yapabilir. Tüm ilaçlar sadece tarif edildiği şekilde alınmalıdır. Doktorunuza kullandığınız her türlü ilacı (reçetesiz aldıklarınız dahil) bildirin ve bunların sizde işe yarayıp yaramadıklarını anlatın. Ayrıca doktorunuzu herhangi bir tarihte ilaçlar yüzünden yaşadığınız alerjik reaksiyonlar hakkında bilgilendirin.

    Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır. Eğer doktorunuz ağrı kesici veya anti-inflamatuar ilaçlar verirse mide rahatsızlığı veya kanaması gibi yan etkilere karşı dikkatli olmanız gerekir. Kortikosteroid ilaçlar (tablet veya iğne şeklinde), bazen çok şiddetli kol ve boyun ağrısı için, kuvvetli anti-inflamatuar etkileri sebebi ile reçete edilirler. NSAID' ler gibi kortikosteroidlerin de yan etkileri olabilir.

    Reçeteli veya reçetesiz satılan ağrı kesici ve antienflamatuarların uzun süreli kullanımının doğurabileceği sorunlar açısından doktorunuz tarafından takip edilmelisiniz. Bu ilaçların faydaları ve risklerini doktorunuzla konuşmalısınız. Daha yüksek bir doz almak iyileşmenizi hızlandırmayacaktır.

    • Fizik tedavi: Traksiyon (çekme, germe), sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle (masaj) gibi tedavileri uygulayarak ağrıyı, inflamasyonu (tahriş) ve kas spazmını azaltabilir
    • Egzersiz: Bir hemşire ya da fizyoterapist yardımı ile boynunuzu kuvvetlendirmeye yönelik özel egzersizleri öğreterek sizi eğitebilir. Bu egzersizler evde uygulanabileceği gibi ihtiyaç ve becerilerinize uygun daha özel bir program uygulamak için bir fizyoterapiste gitmeniz gerekebilir. Egzersizlerin aynen doktorunuzun ya da fizyoterapistin anlattığı şekilde yapılması gereklidir.
    • Epidural steroid enjeksiyonları:­ Spinal enjeksiyonlar veya "bloklar", çok şiddetli kol ağrılarını rahatlatmak için kullanılabilir. Bunlar epidural boşluğa (spinal sinirler etrafındaki boşluk), bu teknik konusunda eğitimli bir doktor tarafından yapılan kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonlarıdır. İlk enjeksiyon ileriki tarihlerde bir veya iki enjeksiyonla desteklenebilir. Bunlar genelde katılımcı bir rehabilitasyon ve tedavi programı dahilinde yapılırlar. Bu enjeksiyonun amacı sinir ve diskteki inflamasyonu azaltmaktır. Tetikleyici noktalara (trigger point) yapılan enjeksiyonlar, omurga boyunca yer alan ağrılı yumuşak doku ve kaslara direk olarak yapılan lokal anestetik (bazen kortikosteroidler de eklenebilir) enjeksiyonlarıdır. Bazı durumlarda ağrı kontrolü için faydalı olmalarına rağmen tetikleyici noktalara yapılan enjeksiyonlar herniye olmuş servikal diskin düzelmesini sağlamaz.

    ­

    Yukarıda bahsedilen tedavilerden fayda görmeyen hastalar için cerrahi­ gerekli olabilir.