Fıtık nedeniyle baskı altında olan sinir üzerindeki kemikte küçük bir pencere açılır

Fıtık nedeniyle baskı altında olan sinir üzerindeki kemikte küçük bir pencere açılır

Kemiğin altındaki bağ doku yapıları temizlenir

Kemiğin altındaki bağ doku yapıları temizlenir

Fıtıklaşan dik parçasına ulaşılır ve fıtık çıkarılır

Fıtıklaşan dik parçasına ulaşılır ve fıtık çıkarılır

Ağrıya ve güç kaybına neden olabilen sinir üzerindeki bası böylece kaldırılır

Ağrıya ve güç kaybına neden olabilen sinir üzerindeki bası böylece kaldırılır

Bel Fıtığında Ameliyat

  1. Bel fıtığında ameliyat ne zaman gerekir?

    Bel fıtığında ameliyat genel olarak bel ağrısı için değil, bacak ağrısı ve kuvvet kaybı için yapılır. Cerrahinin amacı herniye olan diskin sinirlere baskı yaparak tahriş etmesini ve bu şekilde ağrı ve kuvvet kaybı gibi şikayetlere sebep olmasını önlemektir. Bu şikayetler başlamış ise amaç bunları geri döndürmek, ilerlemesini engellemek veya ortadan kaldırmaktır.

    Eğer esas şikayetiniz bel ağrısı değil de bacak ağrısı ise cerrahiden iyi sonuç almayı bekleyebilirsiniz. Ameliyattan önce doktorunuz ağrınızın sebebinin sinire baskı yapan bir disk hernisi olduğundan emin olmak için muayene ve çeşitli testler yapacaktır. Fizik muayenede siyatiğe işaret eden, bacak kaldırma testinin pozitifliği ile karşılaşılmalıdır. Ayrıca muayenede kas güçsüzlüğü, his kaybı ve refleks değişikliklerine rastlanabilir. Ek olarak MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme), BT (Bilgisayarlı Tomografi) ve miyelografi gibi görüntüleme yöntemleri ile sinir sıkışması açık bir şekilde gösterilebilir. Eğer bu testler pozitif çıkarsa doktorunuz sinir sıkışmasından emin olur.

    Bel fıtıkları hangi yöntemler ile ameliyat edilir?­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

    En yaygın uygulanan yönteme diskektomi ya da kısmi diskektomi denir. Günümüzde bu işlem yaygın olarak bir endoskop ya da mikroskop kullanılarak küçük cerrahi kesiler ile yapılabilmektedir. Mikroskop eşliğinde küçük kesilerden yapıldığı için mikro-diskektomi olarak da bilinir. Mikrodiskektomi herniye olan diskin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasıdır.

    Bel fıtığı ameliyatları nasıl yapılır?

    Diskin tam olarak görülebilmesi için diskin arkasındaki lamina denilen kemik oluşumun küçük bir kısmının çıkarılması gerekir. Kemik çıkarılması mümkün olan en az düzeyde tutulursa buna hemi-laminotomi, daha yaygın şekilde yapılırsa hemi-laminektomi denir. Daha sonra fıtıklaşmış disk dokusu özel tutucular yardımıyla çıkartılır.­ Sinire bası yapan disk parçası çıkartıldıktan sonra sinirdeki tahriş kısa zamanda yok olarak tam iyileşme sağlanır.

    Diskektomi lokal, spinal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hasta ameliyat masasına yüzüstü yatar ve genelde çömelirmiş gibi bir pozisyon verilir. Herniye diskin üzerindeki cilde küçük bir kesi yapılır. Daha sonra omurga üzerindeki kaslar kemikten ayrılarak kenara çekilir. Cerrah, sıkışan siniri görebilmek için küçük bir miktar kemik çıkarılabilir. Herniye olan disk ve diğer kopmuş parçalar sinirin üzerinde hiçbir baskı kalmayacak şekilde çıkarılır. Sinirin herhangi bir baskıya maruz kalmayacağından emin olmak için mevcut olabilen kemik çıkıntılar (osteofitler) de çıkarılır. Genelde çok az miktarda kanama ile karşılaşılır.

    Lumbar disk hernisi ameliyatları sonrası hastayı neler beklemektedir?

    Cerrahi sonrası bacak ağrılarınızda %90 ihtimalle bariz bir azalma olacaktır. Her günü hiç ağrı olmadan geçirmeyi beklememelisiniz ancak ağrıyı kontrol altında tutarak rahatlıkla oldukça normal bir yaşam tarzı sürdürebilirsiniz.

    Çoğu hasta mikrodiskektomi sonrası hiçbir komplikasyonla karşılaşmaz ancak her cerrahide olabileceği gibi bu işlemde de bazı riskler mevcuttur. Kanama, enfeksiyon ve omurilik ya da spinal sinirleri koruyan zarda (dura) yırtıklar ve sinirlerde oluşabilecek hasarlar bunlar arasında sayılabilir.

    Ayrıca cerrahi sonrası diskin yeniden yırtılarak şikayetlerin yeniden ortaya çıkması da mümkündür. Tekrarlayan fıtık için en riskli dönem ilk 3 haftalık süreçtir. Hastaların yaklaşık %5-10'unda disk yeniden yırtılarak ileride şikayetlere sebep olabilmektedir.

    Doktorunuzdan ameliyat sonrasında gerekli olabilen hareket kısıtlamaları ile ilgili bilgi alınız. Anestezinin etkisi geçer geçmez yataktan kalkarak etrafta yürümek iyi bir uygulamadır. Pek çok hasta cerrahiden sonraki ilk 24 saat içinde hatta aynı gün ilerleyen saatlerde taburcu olabilmektedir.

    Taburcu olduktan sonra dört hafta süreyle araba kullanmaktan, uzun süre oturmaktan, ağır kaldırmaktan ve eğilmekten kaçınmalısınız. Bazı hastalar cerrahi sonrasında doktor gözetiminde uygulanacak bir terapi programından fayda görürler. Doktorunuza yeniden aynı durumla karşılaşmamak için sırtınızı kuvvetlendirecek ne gibi egzersizler yapabileceğinizi danışın.

    Bel Fıtığında ne zaman acil ameliyat gerekir?

    Çok nadir olarak, büyük bir disk hernisi mesane ve bağırsakları kontrol eden sinirlere baskı yaparak mesane ve barsak kontrolünün kaybına sebep olabilir. Bu genelde kasık ve de genital bölgenin uyuşukluk ve karıncalanması ile birliktedir. Bu acilen disk hernisi ameliyatı gerektiren nadir durumlardan birisidir. Bu durumla karşılaşırsanız derhal doktorunuzu arayınız.

    Dikkat: Bel fıtığı çok geniş yelpazede radyolojik ve klinik tablolar oluşturabilir. Aynı derecedeki MR bulguları, farklı kişilerde farklı klinik durumlar yaratabilir. Hakkında birçok bilgi kirliliği mevcuttur. Bu sayfada bilgiler genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Standart bir hasta örneği üzerinden anlatılmıştır. Sizin durumunuz çok farklı olabilir. Durumunuz hakkında detaylı bilgi almak için lütfen doktorunuza danışınız.