Ameliyatta Nöromonitorizasyon

  1. Omurganın içerisindeki kanaldan omurilik geçer. Omurilik beyin ile kol, gövde ve bacaklar arasında irtibatı sağlayan ve beyinden bu bölgelere emir getiren ve götüren sinir dokusundan oluşur. Tıpkı bir elektrik kablosu gibi görev yaparlar. Beyinden gelen emirleri ileterek el ve kollarımızın, ayak ve bacaklarımızın çalışmasını sağlarlar.

    Omurga yaralanmalarında kırık parçalarının altında sıkışarak; dar kanal ve fıtıkta bası altında kalarak veya ameliyatları sırasında deformitelerin düzeltilmesi esnasında omurilik veya sinirlerde etkilenme olabilir. Bu etkilenmeler elektriksel sinyallerin takibi ile tespit edilebilir ve kalıcı bir hasar meydana gelmeden önlem alınabilir.

    Ameliyat sırasında sinir iletiminin kontrolünü sağlayan bu sisteme intraoperatif nörolojik monitörizasyon veya daha yaygın bilinen ismi ile nöromonitorizasyon denir.

    Ameliyatların nöromonitorizasyon eşliğinde yapılmasının faydaları nelerdir?

    Omurga ameliyatı olan birey ve yakınlarının ameliyatta gelişmesinden en korktukları komplikasyon sinir yaralanmasıdır. Sinir yaralanması, omuriliğin yapılan düzelmeyi tolere edememesine ya da cerrahi sırasında konulan vidaların yerleştirilme hatalarına bağlı olabilir. Skolyoz cerrahi tedavisinin ilk başladığı 1960’lı yıllarda sinir yaralanması oranları oldukça yüksekti. Ancak son yıllarda sağlanan gelişmeler ve özellikle nöromonitorizasyonun kullanılmaya başlanması ile bu oran son derece düşüktür. Nörolojik yaralanma oranı bu ameliyatların yoğun yapıldığı alt yapısı uygun ve gelişmiş merkezlerde, nörologlar denetiminde kullanılan nörolojik monitorizasyon ve bu ameliyatı çok sayıda yapan tecrübeli cerrahların elinde daha da az olmaktadır. Ayrıca son yıllarda geliştirilen ve az sayıda merkezde kullanılan navigasyon (yönlendirme) teknolojisi ile vida hataları daha da düşürülmüştür.­