Dünyanın en hızlı adamı Usain Bolt

Dünyanın en hızlı adamı Usain Bolt'in skolyozu var

Omurga Sağlığı Için Pilates

  1. Yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Nefes egzersizleri ile birlikte bedenin dengeli ve kontrollü tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı destekleyen kaslar üzerinde yoğunlaşan bir egzersiz programıdır.

    Son yıllarda popüler olan pilates, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini birleştirerek tüm vücudu çalıştırır. Özellikle omurga çevresi adaleler ve denge üzerinde durur. Hem kuvveti, hem esnekliği artırır. Pilates egzersizi sırasında her bir hareketin çok sayıda tekrarı yerine daha az sayıda, tam kontrollü ve belirli bir biçimde yapılması istenir. Sonuç olarak esneklik ve kuvvet yanı sıra, beden farkındalığı da artar.­­­­­­­­­­­­­­­­

    Pilates hareketlerinin omurga sağlığına yararı var mıdır?

    Bel ağrısının en önemli sebeplerinden biri bel ve karın kaslarında kuvvetsizlik, pelvik instabilite, duruş bozuklukları, vücudun yanlış kullanımı gibi mekanik nedenlerdir. Bu nedenlerle oluşan bel ağrılarında omurga çevresi adalelerin kuvvetlendirilmesine olan katkıları ile pilates egzersizleri yararlı olmaktadır. Bel ve boyun ağrısı olanlar doktor kontrolünden geçtikten sonra, iyi bir eğitmen eşliğinde egzersiz yapmalıdır.

    Pilates egzersizlerini kim yaptırmalı?

    Pilates egzersizleri eğitimli, sertifikalı ve deneyimli spor eğitmenleri veya terapistler tarafından verilebilir. Eğitmenin bu konuda kapsamlı bir programa katılmış olması, insan anatomisi, egzersiz fizyolojisi ve oluşabilecek sakatlıklar konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Deneyimli bir eğitmen, hareketin doğru yapılıp yapılmadığı konusunda kişiyi uyarabilir ve hareketin daha iyi kavranmasını sağlayabilir.

    Pilates sakatlığa neden olabilir mi?

    Pilatese başladıktan sonra bel ve boyun ağrıları artabilir. Bunu önlemek için öncelikle çok kuvvetli karın adalelerine gereksinim var. Bu adaleler yeterince kuvvetli olmadığında boyun ve omuz adalelerinde aşırı bir kasılma ve omurgada yüklenme olmaktadır. Boyun ve bel fazla yüklenir ise egzersiz modifiye edilmelidir. Hareketler sırasında omurganın nötral aksının korunması büyük önem taşımaktadır. Hareketlerin doğru yapılmaması belin zorlanmasına ve aşırı yüklenmesine neden olabilir. Eğitmenin bu konularda bilgi sahibi olarak boyun ve beli koruyucu pozisyonlarda egzersiz önermesi gerekmektedir.