Skolyoz ve Kifoz

Acı Badem Kayseri Hastanesi'nde düzenlenen 'Skolyoz ve kifoz tedavisinde yeni yaklaşımlar1 konulu seminere Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Pıof.Dr. Reyhan Çeliker, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay ve çok sayıda doktor katıldı.

"Duruş bozukluğu sadece estetik bir sorun değil"

Postürün yani vücut dumşunun yalnızca estetik bakımdan önem taşımadığını vurgulayan Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Çeliker, "İyi bir postür doğal olmalı, yorgunluğa ve ağrıya yol açmamalı, minimal efor ile dengede ve estetik olmalı. Kaslar, kemikler, bağlar ve sinir sistemi iyi bir postür için hep beraber çalışmasıdır. Omurga sağlığımızı korumanın birinci yolunun iyi bir duruşa sahip olmaktan geçiyor. Postürde sorun varsa düzenli egzersiz ile kasları güçlendirmek, çalışma ortamında ergonomik koşullan düzenlemek, yatarken ve dinlenirken omurgayı koruyacak önlemler almak gerekiyor. Her yaşta postürü düzeltmek mümkün. Ancak ideali, büyüme çağındaki çocuklarda duntşun değerlendirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılaması. Genne ve güçlendirme egzersizlerin yanı sıra yüzme, pilates ve yoga gibi sporların duruş üzerinde olumlu etkileri oluyor."diye konuştu.

"Kalp ile akciğerde hasar bırakabilir"

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay da omurga deformitesi iç boyutlu şekil bozukluğu olan Skolyoz'un gelişme çağındaki çocuklarda ilerleme riski nedeniyle erken tanının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Alanay, "En sık ergenlik çağında ve daha çok kız çocuklarında görülen skolyozun sadece kozmetik deformite olmadığı, kontrol edilemeyip ilerlediği zamanlarda akciğer ve kalp problemlerine, ciddi yeti kayıplarına hatta erken yaşta ölüme neden bile olabilir. Skolyoz ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Ama kifozun sebebi bilinmiyor, ancak genetik geçişli olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle her iki hastalığın ortaya çıkması önlenemese de, erken teşhisle ilerlemeleri mutlaka engellenmelidir." dedi.

"Erken tedavide korse ve fizik tedavi"

Alanay, hafif şiddette olan eğriliklerde ameliyata ihtiyaç duyulmadığını, fizik tedavi, egzersiz ve korse tedavilerinin kontrol için yeterli olacağını söyledi. Alanay, daha ileri dunımlarda uygulanan 'cerrahi füzyon' işlemine dair şunları söyledi: "Bu işlemde eğriliğe katılan omurlar implantlarla tutulup düzeltiliyor ve daha sonra buraya eklenen kemikler ile birbirine kaynaması sağlanıyor. Füzyon ameliyatı uygulanan bölgede omurga hareketliğini yok etmekle beraber skolyoz hastalarında önemli yeti kaybına neden olmuyor. Günümüzde omurgadaki hareketi yok etmeden eğriliği kontrol edebilecek yöntemler üzerinde yoğunlaşılıyor. Halen uzun dönem sonuçları ortaya konmamış füzyondaki tedavi yöntemleri deneme aşamasında kullanılmaya başlandı ve bu çalışmalar umur vaat ediyor."