"Tedavi Etmek İçin Beni Boynumdan Astılar"

"Tedavi Etmek İçin Beni Boynumdan Astılar"

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

"Tedavi Etmek İçin Beni Boynumdan Astılar"

Omurilik eğriliği olarak bilinen skolyoz hastalığı ile ilgili deneyimlerini anlatan Nazire Dedeman Çağatay, yaşadığı sıkıntıları paylaştı.

Acıbadem Maslak Hastanesi'nin Skolyoz Farkındalık etkinliğine katılan Umut Vaklı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, skolyoz hastası olarak geçmişte yaşadığı sıkıntıları anlattı. Dedeman, "İlkokula başladığım yıllarda beni boynumdan asıyorlardı. Taburenin üstüne çıkıyordum, sonra altımdan tabureyi çekiyorlardı. Çeneden asılı olunca omurilik düzeliyordu ve kol altımdan kasığıma kadar ıslak alçıya alıyorlardı. 6 ayda bir içinden çıkıyordum."

Omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz hastalığı hakkında farkındalık oluşturulması için Acıbadem Maslak Hastanesi'nde düzenlenen konferansta hem uzmanlar hem de hastalar biraraya geldi. ABD'de skolyozlu bir genç olarak yaptığı çalışmalarla büyük beğeni toplayan Kıvrımlı Kızlar Grubu- Curvy Girls Scoliosis Vakfı'nın kurucusu Leah Stoltz, 11 yaşında tanıştığı Skolyoz nedeniyle hem fiziksel hem psikolojik olarak büyük sıkıntılar yaşadığını, ilk zamanlarda vücudunun eğriliğinden utandığı için bunu en yakın arkadaşlarıyla bile paylaşamadığını anlattı. 

Türkiye'nin önemli iş kadınlarından Nazire Dedeman Çağatay da deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.  İlkokula başladığı yıllarda kendisine uygulanan tedavi yöntemini, "Beni boynumdan asıyorlardı. Taburenin üstüne çıkıyordum, sonra altımdan tabureyi çekiyorlardı. Çeneden asılı olunca omurilik düzeliyordu ve kol altımdan kasığıma kadar ıslak alçıya alıyorlardı, 6 ayda bir içinden çıkıyordum" sözleriyle anlatan Çağatay, o yılların kendisi için çok zahmetli olduğunu dile getirdi.

4 Günde Taburcu

2 ameliyat sonrası hastalığı geride bırakan Çağatay, hastalığa karşı toplumsal farkmdalığm son derece önemli olduğunu söyledi. 

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay da, erken tanının uygulanacak tedavi yöntemini de değiştirdiğine dikkat çekerek, "Erken tanı korse ve bant ile gerdirme ,ibi füzyonsuz tedavilere olanak sağar. Hareket kısıtlılığının önüne geçilir. Geçmişte ameliyat sonrası aylarca yatırılan hastalar günümüzde artık 4 günde taburcu edilebiliyor" dedi.