Skolyoz Hastası Çocuklarda Tekrarlayan Ameliyatlara Son

Skolyoz Hastası Çocuklarda Tekrarlayan Ameliyatlara Son

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

Skolyoz Hastası Çocuklarda Tekrarlayan Ameliyatlara Son

Skolyoz hastası çocukların ameliyata gerek kalmadan tedavisini sağlayan yeni bir yöntem, Florence Nightingale Hastanesi'nde Prof. Dr. Ahmet Alanay tarafından 7 yaşındaki Duygu Ecem Doğan'a uygulandı. 
Prof. Dr. Alanay skolyoz hastalığı hakkında şu bilgileri verdi:

"Omurga eğriliği (skolyoz hastalığı) en sık ergenlik dönemindeki kız çocuklarında görülmektedir. Skolyoz hastalığı tedavi edilmez ve ilerler ise erişkin yaşlarda ciddi kozmetik sorunlar ve akciğer-kalp problemlerine yol açmakta ve yaşam kalitesini azaltıp, yaşam süresini kısıtlayabilmektedir. Ergenlik döneminde görülen skolyozun tedavisi eğriliğin derecesi ve çocuğun büyüme potansiyeline ve eğriliğin büyüme hızına bağlı olarak gözlem, korse ve cerrahi tedavi olarak üç ayrı şekilde yapılabilir. Cerrahi tedavide yapılan işlem, omurganın büyümesinin "füzyon" denilen bir işlem ile durdurulması ve eğriliği oluşturan omurgalar arasında ki hareketin yol edilmesi esasına dayanır." Büyümekte olan çocuklara uygulanacak füzyon tedavisi omurganın büyümesini ve göğüs kafesinin gelişimini etkileyeceği için tercih edilmez diyen Prof. Dr. 
Alanay açıklamalarına şöyle devam etti:

"Çocukların kısa kalmasını engellemek ve sağlıklı bir solunum ve kalp sistemine sahip olmaları için füzyon yapılmayan cerrahi yöntem tercih edilir. Bu yöntemde omurgaya yerleştirilen vida ve çubuk sistemleri ile füzyon işlemi uygulamadan eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Periyodik olarak (6 ayda bir) uygulanan ameliyatlar ile mevcut çubuklar uzatılarak eğriliğin tekrar tekrar düzeltilmesi gerekir. Yapılan klinik çalışmalar tekrar eden ameliyatların çocuk ve aileler üzerinde ciddi bir stres yarattığını ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini göstermiştir. Tüm bu sorunlara rağmen çocuklardaki kontrol edilemeyen eğriliklerde en geçerli tedavi yöntemi halen bu yöntemdir."