Omurgadaki Eğriliğe Dikkat, Skolyazla Mücadele Mümkün

Omurgadaki Eğriliğe Dikkat, Skolyazla Mücadele Mümkün

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

Omurgadaki Eğriliğe Dikkat, Skolyazla Mücadele Mümkün

Omurgadaki eğriliğe dikkat, Skolyozla mücade mümkün 

Çocuğunuzun omurgasının düzgün geliştiğinden emin misiniz? Omurgada gelişen skolyoz hastalığı, çocuğunuzun tüm yaşamını etkileyebilir.

Omurgamız iyi bir yaşama sahip olmamızın temel dayanaklarından biri. Ancak omurganın sağa ya da sola doğru eğrilmesi, kısaca S şeklini alması diye tarif edilebilen skolyoz hastalığı ile karşılaşan her 100 çocuk ve gençten 3'ü bu temel yaşam kalitesi için mücadele etmek zorunda.

Acıbadem Maslak Hastanesi skolyoz hastalığı hakkındaki farkındalığı artırmak için 31 Mayıs'ta uzmanların ve skolyozlu kişilerin katıldığı bir etkinlik düzenledi. Tedavi sürecinde yaşananların ve yeni yöntemlerin , anlatıldığı etkinlikte; Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay skolyozda erken tanı ve hasta odaklı tedavinin önemini vurguladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Çelikel de, anne babaların çocuklarındaki duruş bozukluklarına karşı dikkatli olmak konusunda uyardı.

YÜZDE 80'l 10-15 YAŞLARINDA

Skolyoz hastalığı hakkında sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Alanay; doğuştan skolyozun hamileliğin 23. haftasında ya da doğumdan hemen sonra anlaşıldığını belirtti. Skolyoz hastalarının yüzde 80'inin ise 10-15 yaş arasında görülen ve nedeni bilinmeyen skolyoz tipine yakalandığını ifade eden Prof. Dr. Alanay "Bunlarda erken teşhis önemli çünkü çok sinsi başlayıp yavaş ilerliyor" diye de uyardı. Prof. Dr. Ahmet Alanay, anne ve babaların çocuklarında skolyoz olup olmadığını omurgadaki basit belirtilere bakarak fark edebileceklerini söyledi ve bu belirtileri şöyle sıraladı:

  • • Bir omuzun diğerinden yüksek olması
  • • Bel simetrisinin bir yanda oyuk, bir yanda çıkıntılı olması
  • • Öne doğru eğilip ellerin yere değdiği pozisyonda, çocuğun sırtındaki kemiklerde bir asimetri olması skolyozun kesi bulgusu olarak kabul ediliyor.

TEDAVİ SÜRECİNDE YAŞ ÖNEMLİ

Tedavi sürecinde skolyozun hangi yaşta görüldüğünün çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. 
Alanay, hastanın durumuna bağlı olarak değişen aşamaları şöyle anlattı: "Omurgadaki eğriliğin 15-20 derece olduğu bir skolyozu sadece gözleyerek geçiriyoruz. Bunun 25 dereceye ilerlediğini görürsek korseli tedaviye başlıyoruz. 25-40 dereceleri geçerse ve özellikle kız çocuğu hala adet öncesi dönemde ise artık cerrahi müdahaleye geçiyoruz.

Çünkü biliyoruz ki, bu ilerleyecek ve 80 derecelere ulaşacak. Bu açıdan, daha o yaşlarda aslında geleceği koruyan bir ameliyat yapıyoruz."

DUYGUSAL DESTEK ÖNEMLİ

Etkinliğin özel konuklarından biri, Amerika'da daha 11 yaşındayken skolyozla tanışan Leah Stoltz idi. 77 şubesi bulunan Kıvrımlı Kızlar Grubu - Curvy Girls Scoliosis Vakfı'nın Kurucusu, 22 yaşındaki Leah Stoltz, skolyozda arkadaş desteği ve dayanışmanın rolünü anlatırken, yeni şubelerini Türkiye'de açabileceklerini söyledi.