Omurga Eğriliğinde Ameliyatsız Çözüm

Omurga Eğriliğinde Ameliyatsız Çözüm

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

Omurga Eğriliğinde Ameliyatsız Çözüm

Daha önce 6 kez ameliyat edilen 7 yaşındaki Duygu, omurgaya takılan ve dışandan bir cihazla uzatılıp kısaltılan titanyum çubuk sayesinde hayata bağlandı

Hayati riskler taşıyan skolyoza (omurga eğriliğine) karşı uygulanan yeni bir tedavi yöntemi, hastalar için umut ışığı oldu. Bir yıldır Hong Kong ve İngiltere'de yapılan neştersiz "uzatılabilen çubuklar sistemi" Florence Nightingale Şişli Hastanesi'nde doğuştan skolyoz hastası olan ilköğretim öğrencisi Duygu Ecem'e (7) uygulandı. Tedavisine 4 yaşmda başlanan, bu sürede 6 kez ameliyat masasına yatan Duygu'nun yüzü yeni yöntemle güldü. Duygu'ya uygulanan yeni yöntemle omurgasına takılan titanyum çubuk, ameliyata gerek kalmadan dışarıdan uzatılıp kısaltılabiliyor. Böylelikle tekrarlayan ameliyatlar yerine tek operasyonla çubukları yerleştirmek sonra omurgayı açmadan periyodik uzatmalar ile eğriliğin ilerlemesini kontrol etmek mümkün oluyor. Duygu'nun daha önce omurgasına takılan sabit çubuklar, 6 ayda bir açık ameliyatla gerdirilerek uzatılıyordu. Uzmanlara göre, 3 yaşmda tedavisine başlanan bir çocuğun 12 yaşma kadar toplam 22 kez ameliyat olması gerekiyordu. 

Türkiye'de bir ilk 

Şişli Florence Nightingale Ortopedi ve Travmatoloji Merkezi'nden Prof. Dr. Ahmet Alanay, Türkiye'de bu yöntemin ilk kez uygulandığım da sözlerine belirtti.