Skolyoz – Kifoz

Skolyoz ameliyatı teknik olduğu kadar felsefi bir ameliyattır

Skolyoz ameliyatı teknik olduğu kadar felsefi bir ameliyattır

Başarılı sonuçlar için detaylı analiz ve dikkatli uygulama gerekir

Başarılı sonuçlar için detaylı analiz ve dikkatli uygulama gerekir

Temel amaç mümkün olan en az omurgayı ameliyat ederek eğriliği düzeltmek ve ilerlemeyi durdurmaktır.

Temel amaç mümkün olan en az omurgayı ameliyat ederek eğriliği düzeltmek ve ilerlemeyi durdurmaktır.

Skolyoz Ameliyatı

  1. Skolyozda ne tür ameliyatlar uygulanır?

    Skolyozda uygulanacak cerrahiye yaşa, eğriliğin derecesine, eğriliğin yerine ve tipine göre karar verilir. Temel amaç mümkün olan en az omurgayı ameliyat ederek eğriliği düzeltmek ve ilerlemeyi durdurmaktır. Böylece mümkün olan en fazla sayıda omurgayı hareketli bırakılır. Başka bir deyişle büyüme tamamlandığında en az omurgayı ameliyat alanına dâhil ederek düzelmenin ve kaynamanın sağlanmasıdır.

    Büyümesini tamamlamak üzere olan veya tamamlamış çocuklarda en sık yapılan cerrahi işlem posterior spinal füzyondur­(omurların birbirine kaynatılması ve hareket ile büyümenin ortadan kaldırılması). Düzeltilmiş omurgayı füzyon kaynayana kadar sabit tutmak için metal çubuklar, çengeller, teller ve vidalar kullanıldığı için “Enstrumantasyon”lu posterior spinal füzyon olarak da anılır.

    Halen büyüyen (genellikle 10 yaş altı) çocuklarda ise füzyon işlemi boy büyümesi, akciğer gelişimi ve omur gelişimini ciddi etkileyebileceği için füzyon işleminden mümkün olduğunca kaçınılır. Bu yaş grubunda büyümeye izin veren veya büyümeyi destekleyen yöntemler kullanılır. Bu yöntemler arasında en güncel olanı manyetik kontrollü büyüyen çubuklardır. Bu ameliyatlar çocuk omurga ve özellikle akciğer gelişimini tamamlayana kadar füzyon yapılmayarak büyümenin devamını sağlar.

    Bazı durumlarda omurgaya arkadan değil önden ulaşımı sağlayan anterior füzyon veya kombine anterior ve posterior füzyon tercih edebilirler.

    Günümüzde umut vaat eden en yeni yöntemlerden biri ise minimal invaziv torakoskopik anterior tethering yöntemidir. Bant ile gerdirme yöntemi olarak da bilinir, kapalı olarak uygulanır. Bu yöntemin diğerlerine olan üstünlükleri şu şekilde özetlenebilir;

    1. Düzelme sağlanır ve korunurken, füzyon yani kemik kaynamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylece hareket ve büyüme potansiyeli korunur.
    2. Yöntem kapalı olarak, küçük kesilerden kameralı sistem ile uygulandığı için iyileşme ve taburculuk süresi daha kısadır. Kesi izi küçük ve yandadır. Böylelikle mayo veya iç çamaşırı içinde kalır ve görülmez.

    Bu yöntem yalnızca belirli yaşlarda, belirli eğrilik tip ve derecelerine uygulanabilir.

    Hareketin mümkün mertebe korunmasını amaçlayan, başarısı kanıtlanmış bir diğer yöntem ise seçici yani selektif füzyondur. Bu yöntem ikili veya üçlü eğriliği olan kişilerin sadece bir eğriliğini ameliyat etmeyi ve diğer eğrilikleri ameliyatsız spontan (kendiliğinden) düzeltmeyi içerir. Belirli kriterler göz önüne alınarak skolyozun seçici füzyon yöntemi için uygun bir aday olup olmadığına bakılır. Seçici füzyon genel olarak bel omurlarını ameliyata dahil etmeyerek ileriki yaşam için hareketi korur.