Omurganın normal hareketleri nasıldır?
Omurga "vertebra" (ya da omur) adı verilen kemiklerden oluşmuştur. Her vertebra arasındaki güçlü bağ dokuları bir vertebrayı diğerine bağlar ve disk denen yapılar aralarında yastık görevi görür.
Diskler vertebraların hareketine izin verir ve insanların boyun ve bellerini büküp çevirmelerini sağlar. Omurganın değişik bölgelerine göre hareketin tipi ve miktarı değişir: servikal (boyun), torasik (sırt) veya lomber (bel). Servikal omurga her yöne harekete izin veren çok hareketli bir bölgedir. Torasik omurga kaburgaların varlığından dolayı daha rijiddir, hareketi daha azdır. Göğüs kafesi ile birlikte kalp ve akciğerleri koruma görevini üstlenir. Lumbar omurga daha çok öne ve arkaya eğilme hareketlerine izin verir (fleksiyon ve ekstansiyon).
Posterior Spinal füzyon nedir? Spinal füzyon ne demektir?
İki ya da daha çok vertebranın aralarında hareket kalmayacak şekilde birbirine birleştirilmesine, kaynatılmasına füzyon adı verilir. Füzyon kavramı sanayideki kaynak olayına benzer. Fakat bu kaynama insan vücudunda o kadar hızlı olmadığı için cerrahi sırasında vertebralar birbirine kaynamaz. Ameliyatta elde edilen düzelme, vida, kanca, tel ve çubuklar ile sabitlendikten sonra ‘füzyon yatağı’ hazırlanır ve omurganın etrafına hastanın kendisinden alınan veya kadavralardan temin edilen kemik greftler konulur. Bu greftlerin de yardımı ile vücut ameliyattan sonraki birkaç ayda, kırık iyileşmesine benzer bir mekanizma ile bu vertebraları birbirine birleştirir veya kaynatır. Skolyoz dışında başka birçok durumda da kullanılan spinal füzyon cerrahisi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Skolyoz ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Füzyon ameliyatını takiben iyileşme süreci diğer spinal cerrahilere göre daha uzundur. Hastalar genellikle ameliyattan sonra beş ya da yedi gün hastanede kalırlar. Omurga sağlığı merkezimizde uygulanan ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası protokoller ile ağrıyı daha rahat kontrol edebiliyoruz ve kullandığımız klinik yolaklar ile hastalarımızın büyük çoğunluğunu spinal füzyon cerrahisi sonrası üçüncü veya dördüncü günde taburcu ediyoruz.
Yaklaşık olarak üçüncü haftadan itibaren okula tekrar başlanabiliyor. Normal, aktif bir yaşam stiline dönmek ise biraz daha fazla zaman alır. Belirli sportif aktivitelere dönüşe ise cerrahınız kontrollerde çekilen röntgenlerde kemik iyileşmesi için kanıt gördükten sonra izin verecektir.
Spinal Füzyon Cerrahisi sonrası uzun vadede beklentilerim ne olmalıdır?
Ameliyat sonraki erken dönemde hareket kısıtlılığının yanı sıra, ağrılara ve denge problemlerine bağlı olarak korse kullanmak gerekebilir. Korse genel olarak 3-6 ay sonrasında bırakılır. Bu dönemde kademeli olarak çeşitli spor aktivitelere dönüş yapılır.
Spinal füzyon cerrahisi çok iyi bir tedavi olsa da, omurganızı "normal"e döndürmez. Normal omurgada vertebralar arasında bir miktar hareket vardır. Füzyon ile kaynatılan vertebraların arasındaki hareket etme yeteneğini yok olur. Füzyona dahil tüm vertebralar tek büyük bir omur gibi davranır. Bu da birçok omur arasına dağılacak ve paylaşılacak olan yüklerin, füzyonun üstündeki ve altındaki geçiş bölgerine toplanmalarına neden olur. Komşu vertebralara binen bu yükü en aza indirgemek için spinal füzyon hastalarına erken ve uzun dönemde tekrarlayıcı ağır kaldırma ve dönme hareketleri içeren hareketlerden kaçınmaları önerilir.
Kaç omurgan ameliyata dahil edildiğine, ameliyata dahil omurların hangi sırt ve bel omurları olduğuna göre uzun dönem için olan beklentiler değişkenlik gösterir. Dolayısıyla ameliyat kararını verirken ve ameliyat sonrası dönemde her şeyi cerrahınızla detaylıca tartışılmalısınız.