Omurga tümörlerinde ağrının yanı sıra uyuşma, kuvvet kaybı, yürüme güçlüğü, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi bulgular eşlik edebilir.

Omurga tümörlerinde ağrının yanı sıra uyuşma, kuvvet kaybı, yürüme güçlüğü, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi bulgular eşlik edebilir.

Çocuklarda Omurga Tümörleri

  1. İyi veya kötü huylu tümöral lezyonlar omurgada boyun, bel, sırt, ve bel kuyruk sokumu gibi bölgelerinde yer alabilir.

    Omurga tümörleri omurgayı oluşturan kemik, sinir veya yumuşak dokuların herhangi birinden kaynaklanabilir. Erişkin omurga tümörlerinin aksine, çocuklarda başka organların tümörlerinden omurgaya yayılım gösteren metastatik tümörler nadirdir.

    Omurga Tümörlerinin bulguları nelerdir?

    Omurganın ilgili bölgesinde oluşan ve aşağı yukarı yayılabilen ağrılar (boyun, bel ağrısı gibi) omurga tümörlerinin en belirgin bulgusudur. Gece ortaya çıkan ağrı tipiktir. Tümör, sinirlerin olduğu bölgelere doğru büyür ise, omurilik bası bulguları görülebilir. Kol ve bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı ve yürümede güçlük gibi bulgular ortaya çıkabilir.

    Eşlik eden bulgular olarak iştahsızlık, kilo kaybı ve terleme bulunabilir.

    Omurga tümörlerinin tanısı nasıl konur?

    Tanı koyma süreci hastalık hikayesinin dinlenmesi ve iyi bir fizik muayene ile başlar. Tümörü görüntülemek için direkt grafi, BT, ve MR gerekli olabilir. Tümörün yayılım gösterip göstermediğinin anlaşılması için sintigrafi veya PET istenebilir.

    Kesin tanının konulabilimesi, tümör tipinin anlaşılabilmesi için biyopsi gereklidir. Omurga cerrahları ya da girişimsel radyoloji uzmanları tarafından lokal veya genel anestezi ile iğne biyopsisi alınabilir. Çeşitli durumlarda açık biyopsi yapılması gerekebilir. Biyopsinin, asıl tedavinin yapılacağı merkezde, tedaviyi gerçekleştirecek ekip tarafından yapılması önemlidir.

    Ameliyatsız tedavi yöntemleri nelerdir?

    Ameliyatsız tedavi yöntemleri iyi huylu tümörler için gözlem, kötü huylu tümörler için ise kemoterapi ve radyoterapidir. İyi huylu tümörler için gözlem tedavisi ancak ciddi semptomlara neden olmayan ve agresif yayılımı olmayan iyi huylu tümörler için uygulanabilir ve sık aralıklarlar ile görüntüleme yöntemleri (genellikle MRG) ile izlem gerektirir.

    Ameliyat ne zaman gereklidir?

    Kötü huylu tümörler için genellikle tespit edildikleri anda cerrahi tedavi tercih edilir. Kötü huylu hücrelerin ivediklikle vücuttan uzaklaştırılmasını amaçlar.

    İlerleyici kuvvet kaybı ve gayta-idrar kontrolünün kaybolması da tümör cerrahisi gerektiren sebepler arasındadır. Kemiklerin ve bağların yapısal bütünlüğünün bozulması ile omurlar arasında anormal hareket oluşması durumunda ameliyat ile sabitleme gerekebilir.

    Kemoterapi ve radyoterapiye cevap vermeyen tümörler için de cerrahi gerekli olabilir.

    Çocuk Omurga tümörlerinde ameliyat seçenekleri nelerdir?

    Omurga tümörlerinde tümör çıkarma ameliyatı kısmı veya tamamen çıkarma şeklinde yapılabilir. Buna tümörün tipi, yayılımı, kötü-iyi huylu olması, kemo-radyoterapiye hassas olup olmaması, nörolojik risk oranı gibi çeşitli faktörler gözden geçirilerek karar verilir.

    Tümörün çıkarılması ile oluşacak boşluk nedeniyle omurganın sağlamlığı bozulabilir ve implantlar ile sabitleme gerekebilir.

    Kemiğin dış duvarının korunduğu bazı iyi huylu tümörlerde, tümör kazınarak çıkarılabilir ve oluşan boşluk çimento ile doldurulur.

    Tümörün özelliklerine göre bazı durumlarda cerrahi sonrasında kemoterapi veya radyoterapi, veya her ikisinin birden uygulanması gerekebilir

    Uzun dönem takip nasıldır?

    Tümörün tipine göre belli süre ve aralıklarla takip yapılır. Takipler, genellikle radyografiler ve MR ile yapılır. Tümörün tipine göre risk değişmekle birlikte, ameliyat sonrasında tümörün tekrar oluşma şansı olabilir.­