Omurga eğriliğinde ezber bozuluyor

Omurga eğriliğinde ezber bozuluyor

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

Omurga eğriliğinde ezber bozuluyor

Akşam - 06.06.2015

Günümüzde skolyoz tedavisinde çok önemli yol kat edildi. Hastalığı tamamen düzeltebilmek mümkün hale gelebildiği gibi, doktor-hasta ilişkisinde de geleneksel yaklaşım sona eriyor.Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, yanlış oturuş pozisyonları, ağır sırt çantaları derken bel ve sırt ağrıları günümüzde artık çocukların da kapısını çalar hale geldi. Üstüne üstlük önlem alınmadığında sadece ağrıyla sınırlı kalmıyor, omurganın yapısını da bozabiliyor. 

ERKEN TANI DURDURUYOR

Ama omurganın sağa ya da sola doğru eğilmesi olarak adlandırılan Skolyoz'un bunlarla hiçbir ilgisi yok. Zira Skolyoz'un yüzde 80'inin nedeni hâlâ bilinmezken, nedeni bilinen yüzde 20'lik grupta ise doğuştan anomalilerin yanı sıra kas sinir hastalıklarına bağlı ve diğer Skolyoz tipleri yer alıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, doğuştan olabildiği gibi çocukluk veya ergenlik döneminde de ortaya çıkabilen Skolyoz'da erken tanının, tedavinin şeklini de değiştirmesi nedeniyle, hastalığa yönelik farkındalık yaratmanın çok önemli olduğunu söylüyor. 

HER 100 GENÇTEN 3'Ü 

Toplumda her 100 gençten 3'ünün kapısını çalan Skolyoz'un tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürdüğünü, akciğer, solunum ve kalp problemlerine yol açabildiğini hatta hastayı yatağa bağlı kılabildiğini vurgulayan Prof. Alanay Henüz ergenlik dönemi geçmemiş çocuklarda eğrilik ilerlediği ve 40 dereceye ulaştığı takdirde cerrahi müdahalede bulunuyoruz dedi.

Geleneksel yaklaşım sona eriyor

Cerrahi tedavide ağrısız ve dengeli bir omurga sağlamanın yanı sıra, yaşamsal olası sorunları önlemeyi ve kozmetik olarak en iyi görüntüyü sağlamayı hedeflediklerini belirten Prof. Alanay, Skolyoz tedavisinde doktorların tek başına karar verdiği ve hastaya tedaviyi dikte ettiği geleneksel yaklaşım artık sona eriyor. Artık doktorun hastaya ve hasta yakınlarına olası riskleri, beklenen faydaları, tedavi alternatiflerini anlattığı, kararları birlikte aldıkları döneme geçildi. Yani tedavi odaklı yaklaşım out, hasta odaklı yaklaşım in dedi. 

Fizik tedavi korse, bant ile gerdirme

Skolyoz'da fizik tedavi, korse ve ameliyat gibi 3 temel tedavi yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Alanay, hastalığın tedavisinde son yıllarda çok önemli gelişmeler sağlandığına dikkat çekerek Bant ile gerdirme (veya bant ile yönlendirme) yöntemi en yeni ameliyat yöntemi. Dünyada ABD'deki tek bir merkezden sonra ilk olarak kliniğimizde uygulandı dedi. Prof. Dr. Alanay, günümüzde gelişen teknikler sayesinde şiddetli olgularda bile eğriliklerin büyük oranda düzeltilebildiğini vurguladı.