Kızların Omurga Eğriliği Erkeklerden 10 Kat Fazla

Kızların Omurga Eğriliği Erkeklerden 10 Kat Fazla

Yazının orjinalini görmek için tıklayın.

Kızların Omurga Eğriliği Erkeklerden 10 Kat Fazla

Omurganın yana eğriliği anlamına gelen skolyoz, tedaviye geç kalınması halinde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay, birçok ailenin gözden kaçırdığı bu soruna, kız çocuklannda erkeklere oranla 10 kat fazla rastlandığını dile getiriyor

Skolyozun tedavisinde erken teşhis önemli bir rol oynuyor. Annebabalar, özellikle ergenlik çağı öncesinde, çocuklarının sırtlarını incelemeli.

Skolyoz, omurganın yana eğriliği anlamına geliyor. Omurganın arkadan bakılınca düz olması gerekirken, yandan balonca tam anlamıyla düz olmadığı görülüyor. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Omurga Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alanay, "Boyun bölgesi ve belde hafif bir çukurlukla, sırtta hafif kamburluk skolyoz demektir.Omurganın yana eğriliği; çeşitli kas, sinir ve bağ dokusu hastalıklarına bağlı olarak meydana gelebilir. Ayrıca omurgaların gelişim hatasına bağlı doğuştan gelişen skolyozlar da vardır" diyor. En sık rastlanan skolyoz tipinin nedeni tam olarak aydmlatılamayan idiopatik skolyoz olduğunu belirten Prof. Dr. Alanay, "Bu tip skolyozlara, ergenlik çağma giren çocukların yüzde 1-3'ünde rastlanıyor. Skolyoz, kız çocuklarında erkek çocuklara oranla 8-10 kat daha fazla görülüyor" diye konuşuyor.

ÇOCUĞUNUZU İZLEYİN

Skolyozun gelişiminde sadece genetik faktörlerin etkili olmadığı düşünülüyor. Prof. Dr. Alanay, "Bunun en çarpıcı örneği, tek yumurta ikizlerinde skolyozun her 2 kardeşte birden görülme sıklığının yüzde 70 olmasıdır. Anne ya da babada bulunması halinde skolyoz görülme olasılığı birinci derece akrabalarda yüzde 11, ikinci derece akrabalarda ise yüzde 2.4'tür. Bu nedenle skolyozu olan anne-babaların, çocuklarını özellikle erken ergenlik döneminde iyi izlemeleri gerekir" diyor. Skolyoz, en sık 10-16 yaş arasında görülüyor. "Son yıllarda skolyoz farkındalığı artü. Toplum bu konuda daha bilinçli hale geldi" diyen Alanay, ailelerin sıkı gözlemiyle, daha önce fark edilmeyen küçük dereceli skolyozların artık daha çok fark edildiğini dile getiriyor.

SORUMLUSU SIRT ÇANTASI DEĞİL!

En sık görülen skolyoz tipi olan ergenlik çağı skolyozunun nedeni bilinmediği için nasıl önleneceği de bilinmiyor. Prof. Dr. Prof. Dr. Alanay, "Samla- Ahmet Alanay nın aksine ağır sırt çantası taşımak ve kötü pozisyonda oturmak gibi etkenlerin skolyoza neden olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yok" diyor. Anne-babaların skolyoz için yapabilecekleri tek şeyin bu hastalığın teşhisinde geç kalmamak olduğuna dikkat çeken Alanay, "Bu nedenle özellikle ergenlik çağı öncesi kız çocuklarının sırtları anneler tarafından sık aralıklarla ve dikkatli şekilde gözlenmelidir" diye konuşuyor.